Fodervärd

Ibland behöver jag sätta ut mina katter på foder och den främsta anledningen till det är för att hålla ner antal katter i min kattgrupp hemma. Det är viktigt för mig att mina katter mår bra och trivs i sitt hem, jag tror att katter trivs bäst med några kattkompisar. Blir det för många katter på samma yta så ökar både stressen och även smittotrycket mellan katterna.


Att vara fodervärd innebär att fodervärden står för de dagliga kostnaderna som foder, kattsand, veterinärvård, kattleksaker, kattens årliga vaccination och jag som uppfödare står för kostnaderna kring avel och utställning. När vårt avtal är fullföljt kastreras foderkatten och överlåts i fodervärldens ägo. Fodervärden tar då över kattförsäkringen och står för den kostnaden själv. Avtalet jag använder mig av är Sveraks foderavtal.


Det är ett stort plus om du är intresserad av kattavel och/eller utställning, men det är absolut inget krav. Det viktigaste för mig är att min katt hos dig får ett kärleksfullt och livslångt hem. Som fodervärd innebär det även att du inte får ha en fertil hona som kompis om du har en fertil hane på foder från mig, likadant om du har en fertil hona på foder från mig så kan du inte ha en fertil hane som kompis hemma. Däremot om kattkompisen är steriliserad/kastrerad så går det bra.


Något att tänka på är om du vill ha en hona eller hane på foder hemma hos dig. Väljer du en hona så kommer du att ha en dräktig katt hemma och sen en kull med kattungar. Det innebär att du har det dagliga ansvaret för kattungekullen och även mamman till kullen, det innebär bland annat dess uppfostran, kela och gosa med kattungarna så de blir vana att bli hanterade och trygga individer. Jag kommer självklart att stå för de merkostnader som uppstår i samband med en kull, kattungefoder, strö till kattlådorna, kattleksaker och vaccineringar.


Om du skulle välja att vara fodervärd till en hane är det viktigt att du har tålamod under en period. En fertil hankatt låter mycket, man kan säga att han sjunger efter honor och hanar kan också börja revirkissa. Självklart så hjälper jag dig om det blir ett problem och komma fram till en bra lösning som under lättar och inte behöver få ditt hem ner kissat. När själva parningen sker så åker antingen hanen bort för att para sina tilltänkta honor eller så kommer honkatterna hem till hanen.


För att bli min fodervärd så är det väldigt viktigt att du är genuint kattintresserad, tillmötesgående och ärlig. Att vara fodervärd är ett bra tillfälle att ta del av avel men inte ha hela ansvaret. Att se en kull födas och sen få ta del av att se kattungarna växa upp är något alldeles speciellt. Jag ser gärna att du bor i Uppsalatrakten eller Gävletrakten eftersom det blir mycket enklare för mig att ta mig till dig om jag behövs. Men också för att det inte ska bli för långa bilresor i samband med parningar, hälsotester och veterinärbesök.